A választás rajtad múlik! Tekintsd meg a vidéki felsőoktatás innovációs teljesítményét és válaszd ki a neked tetsző műszaki- és természettudományos életpályát!

Benke Márton

 

Miskolci Egyetem

Műszaki Anyagtudományi KarA portré adatai

Telefonszám0646-565-111/2277 0646-565-201
Email Címfembenke@uni-miskolc.hu
Felsőoktatási IntézményMűszaki Anyagtudományi Kar
Tudományos Tevékenység Felsőoktatási IntézménynélMiskolci Egyetem
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Kapcsolódó projektek
Ólommentes, ón alapú forrasztóanyagok fejlesztése

Eddigi kutatás - fejlesztési tevékenységeid

2003. 02-06.

ERASMUS program

KU Leuven, Belgium

Cu-alapú alakemlékező ötvözetek vizsgálatai

 

2007-2011

CuAlNi alapú alakemlékező fémtani folyamatainak vizsgálatai-OTKA NI68129

 

Az alakemlékező ötvözetek rendelkeznek azzal a rendhagyó tulajdonsággal, hogy hőmérséklet- (vagy mágneses tér) változás hatására megváltoztatják alakjukat. Az ilyen ötvözetek számtalan alkalmazási lehetőséget hordoznak (mikrokapcsolók, kardiológiai sztentek, szuperrugalmas szemüvegkeretek, stb.), melyeknek fémtani folyamatok szabhatnak korlátot. Ezen folyamatok jellemzése döntő jelentőségű egy új ötvözetcsalád fejlesztése során. Kutatási tevékenységemet ilyen típusú, újonnan kifejlesztett CuAlNi alapú ötvözetek vizsgálataival kezdtem a Leuveni Katolikus Egyetemen (Belgium). E kutatási terület adta a diplomaunkám, valamint a PhD disszertációm témáját is. Kutatásaim végére jellemeztem mindhárom ötvözet alkalmazhatósági hőmérséklet-tartományát, továbbá leírtam az ötvözetekben lejátszódó, alakemlékező effektusra káros fémtani folyamatokat.

A kutatásaim eredményeiből 9 publikáció született.

 

 

2009-2011

Digitális tananyag fejlesztése „Fémkompozitok” c. tantárgyhoz- TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0001

 

A Nemzeti Tankönyvkiadóval együttműködve korszerű, digitális tanulmányi segédanyagok (előadás vázlat, előadás jegyzet, technológiai animációk, ellenőrzőkérdések) készültek a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán oktatott „Fémkompozitok” c. tantárgyhoz.

 

2010-

A Fémtani, Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézet röntgendiffrakciós vizsgálatainak végzése (minőségi, mennyiségi fázisazonosítás, kristályos/amorf térfogathányad meghatározása, textúravizsgálatok)-TÁMOP 4.2.1.B-10/2/KONV-2010-0001

 

PhD fokozatom megszerzése után a Röntgendiffrakciós Laboratórium munkatársa lettem, és azóta folyamatosan végzem intézetünk finomszerkezet-vizsgálati feladatait. A röntgendiffrakciós szerkezetvizsgálat számtalan anyagszerkezeti kérdésre ad választ, úgy, mint: a vizsgált anyag (fém/kerámia) rácsszerkezetének típusa, az anyagokat felépítő, eltérő szerkezetű alkotóelemek aránya, fémek kristályos/amorf térfogathányada, a fémet felépítő kristályok térbeli irányítottsága.

A röntgendiffrakciós vizsgálatok számtalan publikációmban megjelentek komplex vizsgálat részeként. Csak röntgendiffrakciós vizsgálataim eredményeiből 4 publikáció született.

 

2010-2012

Vegyipari krakkolókemence hő-és korrózióálló acélcsövek tönkremenetelének vizsgálata- TÁMOP 4.2.1.B-10/2/KONV-2010-0001

 

A tiszaújvárosi TVK kőolajipari kemence csöveinek tönkremeneteli folyamatát és okát írtuk le.

TVK

A témából 2 publikáció született.

 

2011

Extrém körülmények között is hitelesen működő mikroVickers keménységmérő berendezés készítése, hitelesítése, helyszíni vizsgálatok végzése, helyszíni képviselet

 

A nagykanizsai DKG EAST ZRT. felkereste intézetünket egy rendhagyó kérdéssel: Össze tudnánk-e állítani egy olyan precíziós mechanikai anyagvizsgáló berendezést, amely megfelel az Orosz Megrendelő követelményeinek, extrém körülmények között is hitelesen használható; továbbá tudunk-e a berendezéshez helyszíni mérésekhez szakembert adni? A feladattal a Dékánunk engem bízott meg, mellyel életem egyik legemlékezetesebb nyarát kaptam. A berendezést másfél hét alatt állítottuk össze Nagykanizsán, majd egy nap pihenés és pakolás után indultunk Moszkvába. A berendezés hitelesítés után elindultunk Oroszország távol-keleti részére, ahol esetenként már beépített kőolajipari csővezetékek tolózárait vizsgáltuk a szibériai mocsárban tűző napsütésben, éjszakában, esőben, szélben.  

Oroszország, Távol-Kelet

DKG EAST ZRT./TRANSNEFT

 

2011

8204 típusú alumínium alakítási és újrakristályosodási textúrájának vizsgálatai- TÁMOP 4.2.1.B-10/2/KONV-2010-0001

 

Az ALCOA-KÖFÉM KFT. által gyártott, mélyhúzásra alkalmas alumínium ötvözet kristályainak az alakítás és alakítást követő lágyítás során kialakuló térbeli irányultságát vizsgáltam.

ALCOA-KÖFÉM KFT.

A kutatási feladataimból 1 publikáció született.

 

2011

Al59 típusú ötvözet húzástechnológiájának vizsgálata

 

Napjainkban leggyakrabban olyan távvezetékekkel találkozhatunk, melyek alumínium sodronyból és acél erősítő sodronyból állnak. Megfelelő  vezetőképességű és mechanikai tulajdonságú alumínium huzal esetében az acél erősítésre nincs szükség. A két tulajdonság egymás ellen hat, ezért megfelelő alumínium huzal előállítása nehéz. Ilyen ötvözet gyártástechnológiájának felülvizsgálatát végeztük a huzal tulajdonságainak optimalizálása céljából.

FUX ZRT.

 

2011-

A martenzites átalakulások vizsgálata TRIP/TWIP acélokban és Cu alapú alakemlékező ötvözetekben- OTKA K84065

 

Az ún. martenzites fázisátalakulások alakemlékező ötvözeteknél rendhagyó viselkedést, míg TRIP/TWIP acéloknál rendkívül nagy feszültség-nyúlás karakterisztikát eredményez. Az ilyen acélok nagy alakíthatósága az autóipar számára kiemelt fontosságú, egyrészt az alkatrészek alakítása, másrészt az esetleges ütközés során történő energia-elnyelőképesség miatt. A martenzites átalakulások folyamatának mélyreható vizsgálata, valamint az ötvözetek viselkedésének minél pontosabb leírása ezért időszerű és komplex feladat.

A témában 4 publikáció született, további 2 készül.

 

2012-

Járműipari alkatrészek maradó feszültségi állapotának roncsolásmentes (minta kivágás nélküli) röntgendiffrakciós vizsgálatai különböző megmunkálási állapotokban; helyszíni vizsgálatok

 

Fémes anyagainkban az alakadás és a további megmunkálások során midig keletkezik maradó mechanikai feszültség. A maradó feszültségekre épülnek a felhasználás során az alkatrészt érő külső feszültségek. Az igénybevételtől függően a maradó feszültségek lehetnek károsak, de sok esetben lehetnek hasznosak is. Számos gépalkatrész esetében már elő is írják, hogy milyen típusú és mekkora maradó feszültséggel kell rendelkeznie egy-egy pontban; és ez az igény egyre nő. A maradó feszültségek mérése során az egyik legcélravezetőbb eszköz a röntgendiffrakciós módszer. A hagyományos mérés során mintát kell kivágnunk a gépalkatrészből a méréshez. Ez az eljárás azonban több okból is káros: Egyrészt a minta kivágásával megbontjuk a valós feszültségteret, másrészt a mért alkatrész nem használható. Intézetünk 2012 óta országos viszonylatban egyedülállóan (és világszerte is ritkaságnak számítóan) rendelkezik egy speciális, kifejezetten maradó feszültség mérésére kifejlesztett berendezéssel, amellyel a mérés roncsolásmentesen, mintakivágás nélkül végezhető. Így egyrészt a valós maradó feszültségeket tudjuk mérni, másrészt az alkatrész a mérés után beépíthető, illetve az egyes technológiai lépések által bevitt maradó feszültségek változása követhető. Számos ipari partnerrel dolgozunk együtt a témában.

RÁBA JÁRMŰIPARI HOLDING NYRT.

SCHAEFFLER FAG

DIÓSGYŐRI VASÚTI KERÉKPÁRGYÁRTÓ KFT.

MÁV ZRT.

 

2013-

Nemzetközi kapcsolatrendszer építése a „Környezetbiztonságos forraszanyagok anyagtudományi alapon történő fejlesztése primer és másodnyersanyagokból a járműipar számára” c. projekthez- TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0019

Az Európai Uniós direktívák szerint a korábban használt, Pb tartalmú forraszanyagokat környezetbarát, Pb-mentes ötvözetekre kell cserélni. A feladat nehézsége abban rejlik, hogy közel olyan (vagy ha lehet, jobb) fizikai tulajdonságokkal rendelkező ötvözeteket kell kifejlesztenünk számtalan, eltérő igényű alkalmazási területre, mint a korábbi, egészségre káros, de előnyös fizikai tulajdonságokkal rendelkező Sn-Pb ötvözetek. A feladat megvalósításához elengedhetetlen a nemzetközi együttműködés a kutatási és az ipari szféra nemzetközi partnerei között. 

Eddigi publikációid

Benke M, Tranta F, Barkóczy P, Mertinger V, Daróczi L

Effects of heat flux features on the differential scanning calorimetry curve of a thermoelastic martensitic transformation

MATERIALS SCIENCE AND ENGINEERING A-STRUCTURAL MATERIALS PROPERTIES MICROSTRUCURE AND PROCESSING 481: pp. 522-525. (2008)

IF: 1.806

Független hivatkozások: 7

 

M Benke, V Mertinger, L Daróczi

High-Temperature Transformation Processes in Cu-13.4Al-5Ni Shape Memory Alloy Single Crystals

JOURNAL OF MATERIALS ENGINEERING AND PERFORMANCE 18:(5-6) pp. 496-499. (2009)

IF: 0.592

Független hivatkozások: 1

 

Benke M, Mertinger V, Tranta F, Barkóczy P, Daróczi L

Supplement on "Effects of heat-flux features on the differential scanning calorimetry curve of a thermoelastic martensitic transformation"

MATERIALS SCIENCE AND ENGINEERING A-STRUCTURAL MATERIALS PROPERTIES MICROSTRUCURE AND PROCESSING 527:(9) pp. 2441-2443. (2010)

IF: 2.090

Független hivatkozások: 1

 

V Mertinger, M Benke, Sz Szabó, O Bánhidi, B Bolló, Á Kovács

Examination of a failure detected in the convection zone of a cracking furnace

ENGINEERING FAILURE ANALYSIS 18: pp. 1675-1682. (2011)

IF: 1.086

 

Márton Benke, Valéria Mertinger, Ferenc Tranta

In situ optical microscope examinations of the ε↔γ transformations in FeMn(Cr) austenitic steels during thermal cycling

MATERIALS SCIENCE FORUM 738-739: pp. 257-261. (2013)

 

Tomolya K, Janovszky D, Sycheva A, Benke M, Erdőhegyi Cs, Roosz A

Investigation of AgAlCuZr amorphous/crystalline structure produced by casting and milling

JOURNAL OF ALLOYS AND COMPOUNDS &: p. in press. 5 p. (2013)

IF: 2.289

 

V Mertinger, M Benke, G Kiss, F Réti

Degradation of a corrosion and heat resistant steel pipe

ENIGINEERING FAILURE ANALYSIS (ISSN: 1350-6307) 29 pp. 38-44 (2013)

IF: 1,086

 

Részletes közleményjegyzék az MTMT adatbázisban: https://vm.mtmt.hu//search/slist.php?lang=0&AuthorID=10033918

Jelenleg milyen projekten/projekteken dolgozol

OTKA K84065 „Termomechanikus kezelés hatására végbemenő termoelasztikus és nem termoelasztikus martenzites átalakulások”

2012.01.01-2014.03.31.

Vezető: Dr. Mertinger Valéria

 

TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0019 „Környezetbiztonságos forraszanyagok anyagtudományi alapon történő fejlesztése primer és másodnyersanyagokból a járműipar számára”

2013-2015.

Vezető: Dr. Kékesi Tamás

Milyen tudományágban fordulhatnak hozzád az érdeklődők

Fémtan

Alakemlékező ötvözetek

TWIP acélok

Szerkezetvizsgálat

Röntgendiffrakciós szerkezetvizsgálatok (minőségi, mennyiségi fázisazonosítás, kristályos/amorf térfogathányad meghatározása, textúravizsgálatok)

Roncsolásmentes (minta kivágás nélküli) röntgendiffrakciós vizsgálatok

Optikai mikroszkópia

Milyen hazai és nemzetközi pályázatokban vettél részt (OTKA, ÚSZT, CIP, FP7 stb.)

OTKA NI68129 “Fémes anyagok fázisátalakulásának modellezése és kísérleti vizsgálata”

2007.07.01-2010.12.31.

Vezető: Dr. Roósz András

 

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0001 „Korszerű anyag-, nano- és gépészeti technológiákhoz kapcsolódóműszaki képzési területeken kompetencia alapú, komplex digitális tananyag modulok létrehozásaés on-line hozzáférésük megvalósítása”

2009-2011.

Vezető: Dr. Gácsi Zoltán

 

TÁMOP 4.2.1.B-10/2/KONV-2010-0001 „A felsőoktatás minőségének javítása kiválósági központok fejlesztésére alapozva a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein”

2011-2013.

Vezető: Dr. Gácsi ZoltánMegosztás