A választás rajtad múlik! Tekintsd meg a vidéki felsőoktatás innovációs teljesítményét és válaszd ki a neked tetsző műszaki- és természettudományos életpályát!

Sóki Erzsébet

 

Nyíregyházi Főiskola

Természettudományi és Informatikai KarA portré adatai

Email Címsoki1erzsebet@gmail.com
Felsőoktatási IntézményTermészettudományi és Informatikai Kar
Tudományos Tevékenység Felsőoktatási IntézménynélNyíregyházi Főiskola
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Iparágak
Erdőgazdálkodás
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Képzések
alapképzés

Eddigi kutatás - fejlesztési tevékenységeid

Kutatómunkám során a Síkfőkút DIRT Project hosszútávú terepkísérletben alkalmazott 6 eltérő kezelési típusról származó talajminta gombabiomasszáját vizsgáltam. A DIRT Project keretében azt vizsgálják, hogy a klímaváltozás, illetve a tájhasználat változás hatására csökkenő, vagy növekvő avarprodukció, továbbá a talajok nedvesség tartalmának és hőmérsékletének változása hogyan hat a talajok fizikai, kémiai, és biológiai paramétereire, ezáltal a mikrobiális aktivitására.

A mérsékeltövi és boreális erdőségek talajaiban lezajló lebontó folyamatok jelentős részben a gombákhoz köthetőek, ezáltal biomasszájuk változása érzékeny indikátora a talajokat érő külső hatásoknak. A biológiailag aktív gombabiomassza kimutatására kiválóan alkalmas a gombák sejtmembránjának egyik fő alkotója az ergoszterol.

A témavezetőim segítségével kidolgozott módszer a talajminták kálium-hidroxidos-metanolal történő kezelése következtében a gombasejtmembránból felszabaduló ergoszterol vizsgálatán alapul. Az eljárás feltétlenül ajánlott a talajokat érő stressz hatások monitorozására, de egy adott ökoszisztémában bekövetkező szukcessziós változások jelzésére is kiválóan alkalmas.

 

A másik kutatási területem a króm különböző vegyértékű formáinak vizsgálata.  A természetben a króm két stabil vegyérték állapotú formában, króm(III) és króm(VI) alakban van jelen. E két kémiai elemforma környezetre, biológiai rendszerekre gyakorolt élettani hatása teljesen ellentétes. A króm(III) az élő szervezet számára esszenciális nyomelem, a króm(VI) viszont kifejezetten toxikus, rákkeltő hatású.

Ezen ellentétes élettani hatás következtében szükségessé vált olyan analitikai módszerek kidolgozása, amelyek segítségével, a teljes krómtartalom meghatározásán túl, megvalósítható a természetes mintákban (pl. felszíni-, tenger- és ivóvíz, biológiai folyadékok stb.) e két vegyértékforma külön-külön történő meghatározása is.

Tekintettel arra, hogy a természetes minták normál krómkoncentrációja igen alacsony (általában 0,1-1 ng/mL), kisebb, mint az atomspektroszkópiás detektálási módszerek elemzési tartománya, ezért az elemzést megelőzően a krómra nézve dúsítást kell végezni.

A témavezetőm segítségével kidolgozott szilárd fázisú extrakciós (SPE) módszer előnye, hogy a felhasznált szerves oldószer mennyisége a korábbi módszerekhez képest jóval kevesebb, továbbá egy lépésben valósul meg az extrakció, a tisztítás, és a dúsítás is, ezáltal időigénye is kisebb. A rutinszerűen alkalmazható módszer segítségével ppb koncentráció-tartományban is lehetséges a krómformák detektálása.

A témavezetőim segítségével továbbfejlesztett egy-cseppes mikroextrakció vonzó alternatívája a hagyományos és a közelmúltban kifejlesztett extrakciós technikáknak. A módszer legfőbb előnye, hogy a felhasznált szerves oldószer mennyisége mindössze egyetlen csepp. A felettébb egyszerű technika nem igényel speciális eszközöket, továbbá egy lépésben valósítható meg az extrakció és a dúsítás. Az eljárásnak köszönhetően gyorsan és költséghatékonyan elvégezhető a krómformák nagyérzékenységű meghatározása.

Eddigi publikációid

SPE mintaelőkészítési módszer használata analitikai kémiai vizsgálatokban (2011) – főiskolai szakdolgozat

Témavezető: Dr. Béni Áron

 

Talajgomba-biomassza vizsgálatok a Síkfőkút DIRT Project keretében (2012) - OFKD dolgozat

Témavezetők: Dr. Béni Áron, Dr. Fekete István Csaba

 

Természetes minták krómspeciációs vizsgálata

(2013) – diplomadolgozat

Témavezető: Dr. Posta József

Melyek voltak az eddigi legeredményesebb kutatás-fejlesztési projektjeid

A gomba biomassza HPLC-s vizsgálata hozta a legtöbb új kutatási eredményt, de a többi vizsgálatnál is elértük a kitűzött célokat.

Milyen tudományágban fordulhatnak hozzád az érdeklődők

Természettudomány,

Föld- és környezettudomány

Milyen hazai és nemzetközi pályázatokban vettél részt (OTKA, ÚSZT, CIP, FP7 stb.)

Erasmus hallgatói mobilitás - szakmai gyakorlat

Oului Egyetem, Finnország (3 hónap)

 

NTP-OKA-XXII

„A felsőoktatási intézmények karain és tanszékein működő, tehetséggondozó műhelyek és a tudományos diákköri tevékenység keretében működő kutatóműhelyek támogatása” című pályázatMegosztás