A választás rajtad múlik! Tekintsd meg a vidéki felsőoktatás innovációs teljesítményét és válaszd ki a neked tetsző műszaki- és természettudományos életpályát!

Juhász József

 

Károly Róbert Főiskola

Károly Róbert FőiskolaA portré adatai

Telefonszám 06 30 708 2566
Email Cím 1988krek@gmail.com; juhasz-jozsef@windowslive.com
Felsőoktatási IntézményKároly Róbert Főiskola
Tudományos Tevékenység Felsőoktatási IntézménynélKároly Róbert Főiskola
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Tudományágak
TERMÉSZETTUDOMÁNYOK
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Iparágak
Mezőgazdasági vegyi termék gyártása
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Képzések
alapképzés

Eddigi kutatás - fejlesztési tevékenységeid

Juhász Tamás által kifejlesztett terméshozam növelő anyag szabadföldi körülmények közötti tesztelésében vettem részt 2012-ben a Károly Róbert főiskola Tass-pusztai Tangazdaságában a nyári gyakorlatom részeként. A megfigyelésekben és az adatgyűjtésben vettem részt. A kísérlet során nagymértékű terméshozam növekedés volt megfigyelhető el a talajba palántázott növényeknél. A növénytápszer jó hatással volt a kezelt paprika növények növekedésére és levélképződésére. A kezelt paprikán több virág fejlődött, továbbá a folyadék hatására hamarabb következett be a terméskötődés. A termések fejlődése is hamarabb fejeződött be. A gyorsabb termésfejlődésnek köszönhetően hamarabb juthatunk nagyobb mennyiségű bogyóterméshez. A növénykondicionáló a szabadföldi paprikatermesztésben jó kiegészítő növénytápszer. Szintetikus anyagot nem tartalmaz, így az ökológiai paprikatermesztésben is alkalmazható.

Tudományos diákköri munkám során 2013-2015-re vonatkozó akciótervet készítettem Gyöngyös város klímastratégiája alapján, melyet Gyöngyös város önkormányzatának is átadtam a 2013. februári közgyűlésen. Az akcióterv olyan megoldási lehetőségeket vonultatott fel mely során a város a környezettudatosság irányába léphet kis anyagi ráfordítás árán. A terv általam ismeretlen okokból sajnos nem lépet hatályba.

Az Életpálya Alapítvány által rendezet Valóra Váltók versenyen pedig a tovább fejlesztett szerves növénykondicionálóval (Algil) piacra való bevezetésének ötletével pedig az első helyezést értük el (az év legígéretesebb fiatal vállalkozója cím) Juhász Tamással. Feladatom volt a piacelemzés, a marketing stratégia és a vállalkozás arculatának megtervezése.

Az újított folyadék hatását vizsgáltuk paradicsom kultúrában, a Károly Róbert főiskola Tass-pusztai Tangazdaságában. A vegetációs időszak hosszabbítására és a stressz hatások csökkentésére végzünk kísérlettet, valamint a terméshozamok változását is vizsgáltuk. Stressz hatások (vízhiány, hő stb.) ellenére is sikerült terméshozam növekedést elérnünk, valamint javítottunk a szer tapadásán. Jelenleg is kísérlet zajlik üvegházi paprikán, ahol a szegélyhatásra való hatást és az élettartamot figyeljük.

Eddigi publikációid

  • Juhász József (2013): Ön hová dobja a tévéjét? Gyöngyösi újság, Gyöngyös város önkormányzatának ingyenes időszaki kiadványa, 2013. májusi szám pp. 13
  • Juhász József (2013): A meleg vízzel is spórolhatunk, Gyöngyösi újság, Gyöngyös város önkormányzatának ingyenes időszaki kiadványa, 2013. áprilisi szám pp. 10
  • Juhász József (2013): Kis odafigyeléssel a fűtésen sokat spórolhatunk, Gyöngyösi újság, Gyöngyös város önkormányzatának ingyenes időszaki kiadványa, 2013. januári szám pp. 12
  • Juhász József (2012): Egy kis odafigyeléssel sokat spórolhatnánk, Gyöngyösi újság, Gyöngyös város önkormányzatának ingyenes időszaki kiadványa, 2012. decemberi szám pp. 14

 

Melyek voltak az eddigi legeredményesebb kutatás-fejlesztési projektjeid

Egy új típusú terméshozam növelő folyadék sikeres tesztelése.

Jelenleg milyen projekten/projekteken dolgozol

Jelenleg az újított terméshozam növelő folyadékot teszteljük üvegházi paprikakultúrában. A folyadékot a szegélynövényeken teszteljük. Figyeljük a magasságnövekedést, terméshozamot, valamint a tenyészidőszak hosszát. Továbbá a folyadék laboratóriumi vizsgálatokon fog majd átesni a hatásmechanizmus feltárása érdekében.

Milyen tudományágban fordulhatnak hozzád az érdeklődők

Klímavédelemmel, környezetvédelemmel kapcsolatos témákban. Ezen belül is: környezettudatos életmód, szemléletformálás megvalósítása egy városban továbbá hogyan lehet egy várost környezetbaráttá tenni alacsony költségvetésből. Emellett szerves alapanyagú terméshozam növelő anyagok jelentőségével és ennek hatásával mezőgazdaságban is foglalkoztam.  

Milyen hazai és nemzetközi pályázatokban vettél részt (OTKA, ÚSZT, CIP, FP7 stb.)

TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-00047 számú, „Kutatási eredmények és innovációk disszeminációja az energetikai biomassza (zöldenergia) termelés, átalakítás, hasznosítás, a vidékfejlesztés és a környezeti fenntarthatóság terén a Zöld Magyarországért” projekt keretén belül 2013. augusztus 27-én előadást tartottam Juhász Tamással „Új alternatíva a növénytáplálásban” címmel a Nyári szabadegyetemen.

TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0047 számú, „Kutatási eredmények és innovációk disszeminációja az energetikai biomassza (zöldenergia) termelés, átalakítás, hasznosítás, a vidékfejlesztés és a környezeti fenntarthatóság terén a Zöld Magyarországért” projekt keretén belül 2013. szeptember 27-én előadást tartottam Juhász Tamással „Nem kell konditerem a növényeknek” címmel a Fiatal Kutatók Éjszakája rendezvényen.Megosztás