A választás rajtad múlik! Tekintsd meg a vidéki felsőoktatás innovációs teljesítményét és válaszd ki a neked tetsző műszaki- és természettudományos életpályát!

Juhász Tamás

 

Károly Róbert Főiskola

Károly Róbert FőiskolaA portré adatai

Telefonszám 06 30 708 2565
Email Cím t120watt@freemail.hu
Felsőoktatási IntézményKároly Róbert Főiskola
Tudományos Tevékenység Felsőoktatási IntézménynélKároly Róbert Főiskola
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Tudományágak
TERMÉSZETTUDOMÁNYOK
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Iparágak
Mezőgazdasági vegyi termék gyártása
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Képzések
alapképzés

Eddigi kutatás - fejlesztési tevékenységeid

TDK dolgozatom során gilisztahumusz vizes kioldásából nyert növénykondicionáló hatását vizsgáltuk paprikán. A vizsgálatokat szabadföldi körülmények között végeztük 2012-ben a Károly Róbert főiskola Tass-pusztai Tangazdaságában. A kísérlet eredményeként nagymértékű terméshozam növekedést értünk el a talajba palántázott növényeknél. A növénytápszer jó hatással volt a kezelt paprika növények növekedésére és levélképződésére. A kezelt paprikán több virág fejlődött, továbbá a folyadék hatására hamarabb következett be a terméskötődés. A termések fejlődése is hamarabb fejeződött be. A gyorsabb termésfejlődésnek köszönhetően hamarabb juthatunk nagyobb mennyiségű bogyóterméshez. A növénykondicionáló a szabadföldi paprikatermesztésben jó kiegészítő növénytápszer. Szintetikus anyagot nem tartalmaz, így az ökológiai paprikatermesztésben is alkalmazható. Az OTDK versenyen a Környezetgazdálkodás tagozatban a középmezőnyben végeztem.

Az Életpálya Alapítvány által rendezet Valóra Váltók versenyen pedig a tovább fejlesztett szerves növénykondicionálóval (Algil) piacra való bevezetésének ötletével pedig az első helyezést értem el (az év legígéretesebb fiatal vállalkozója cím) Juhász Józseffel, aki szintén a Károly Róbert főiskola hallgatója.

Az újított folyadék hatását vizsgáltuk paradicsom kultúrában, a Károly Róbert főiskola Tass-pusztai Tangazdaságában. A vegetációs időszak hosszabbítására és a stressz hatások csökkentésére végzünk kísérlettet, valamint a terméshozamok változását is vizsgáljuk. Stressz hatások (vízhiány, hő stb.) ellenére is sikerül terméshozam növekedést elérnünk, valamint javítottunk a szer tapadásán. Jelenleg kísérlet zajlik üvegházi paprikán, ahol a szegélyhatásra való hatást figyeljük.

Eddigi publikációid

  • Juhász Tamás- Fodor László (2012): Szerves növénykondicionáló hatása a talajra és a növényre. in. Takácsné György Katalin (szerk.), ACTA CAROLUS ROBERTUS, Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös. pp. 59-67
  • Juhász Tamás- Fodor László (2013): Szerves növénykondicionáló tesztelése paprikában. Zöld innovációk a Károly Róbert Főiskolán, Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös. pp. 45-50

Melyek voltak az eddigi legeredményesebb kutatás-fejlesztési projektjeid

Újított terméshozam növelő folyadék, amihez hasonló nincs a piacon.

Jelenleg milyen projekten/projekteken dolgozol

Jelenleg az újított terméshozam növelő folyadékot teszteljük üvegházi paprikakultúrában. A folyadékot a szegélynövényeken teszteljük. Figyeljük a magasságnövekedést, terméshozamot, valamint a tenyészidőszak hosszát. Továbbá a folyadék laboratóriumi vizsgálatokon fog majd átesni a hatásmechanizmus feltárása érdekében.

Milyen tudományágban fordulhatnak hozzád az érdeklődők

Szerves terméshozam növelő anyagok gyártása előállítása, valamint a környezetvédelemhez kapcsolódó témákkal.

Milyen hazai és nemzetközi pályázatokban vettél részt (OTKA, ÚSZT, CIP, FP7 stb.)

TÁMOP-4.2.1-09/1-2009-0001 projekt „Fenntarthatósági Innovációs Technológiai Cetrum (FITC) létrehozása és hatékony működtetése a Károly Róbert Főiskolán” ezen belül pedig a „Folyékony Bio Növénytápszer” projektet vezettem.

TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-00047 számú, „Kutatási eredmények és innovációk disszeminációja az energetikai biomassza (zöldenergia) termelés, átalakítás, hasznosítás, a vidékfejlesztés és a környezeti fenntarthatóság terén a Zöld Magyarországért” projekt keretén belül 2013. augusztus 27-én előadást tartottam Juhász Józseffel „Új alternatíva a növénytáplálásban” címmel a Nyári szabadegyetemen.

TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0047 számú, „Kutatási eredmények és innovációk disszeminációja az energetikai biomassza (zöldenergia) termelés, átalakítás, hasznosítás, a vidékfejlesztés és a környezeti fenntarthatóság terén a Zöld Magyarországért” projekt keretén belül 2013. szeptember 27-én előadást tartottam Juhász Józseffel „Nem kell konditerem a növényeknek” címmel a Fiatal Kutatók Éjszakája rendezvényen.Megosztás