A választás rajtad múlik! Tekintsd meg a vidéki felsőoktatás innovációs teljesítményét és válaszd ki a neked tetsző műszaki- és természettudományos életpályát!

Dr. Bóka Beáta

 

Eszterházy Károly Főiskola

Természettudományi Kar



A portré adatai

Telefonszám+3636520400/4188 ill. 4212 mellék
Email Címbokab@ektf.hu
Felsőoktatási IntézményTermészettudományi Kar
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Tudományágak
TERMÉSZETTUDOMÁNYOK
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Iparágak
Egyéb természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Képzések
PHD képzés

Eddigi kutatás - fejlesztési tevékenységeid

Enzim alapú amperometriás bioszenzorok fejlesztése: diamin oxidáz, putreszcin oxidáz és monoamin oxidáz alapú biogén amin szenzorok, adenin bioszenzor, lizin dekarboxiláz alapú lizin bioszenzor, glutation peroxidáz alapú glutation bioszenzor 
Enzimek izolálása és tisztítása: diamin oxidáz borsóból (Pisum sativum), putreszcin oxidáz Kocuria rosea baktériumból, glicerin oxidáz Botrytis allii és Aspergillus japonicus gombákból történő kivonása, valamintrekombináns adenin deamináz előállítása.

Eddigi publikációid

K. Várnagy et al, Inorg. Chim. Acta, 275-276 (1998) 440.
 
B. Bóka et al, J. Inorg. Biochem, 83 (2001) 77.
 
K. Ősz et al, Polyhedron, 21, (2002) 2149.
 
B. Bóka et al, J. Inorg. Biochem., 98 (2004) 113.
 
Bóka B. et al Acta Academiae Paedagogicae Agriensis, Sectio Biologiae, XXXIII (2006) 11.
 
Bóka B. et al, microCAD 2008 International Scientific Conference Section T 2008, (2008) 1
 
Bóka B. et al, Acta Academiae Paedagogicae Agriensis, Sectio Biologiae, XXXVI (2009) 25.
 
B. Bóka et al, Electroanalysis, 24, (2012) 181. 
 
B. Bóka et al, Enzyme and Microbial Technology, 51, (2012) 258.
 
B. Bóka et al, Electroanalysis, 25, (2013) 237.

Melyek voltak az eddigi legeredményesebb kutatás-fejlesztési projektjeid

„Fogyasztóközpontú, komplex nyomonkövetési rendszerek, új élelmiszerbiztonsági paraméterek és eszközök újszerű info-kommunikációs rendszerrel" RET 09/2005. keretében belül „Biogén aminok szelektív analízisére alkalmas bioszenzorok fejlesztése”. 
Ezen projekt során összes biogén amin tartalom meghatározására alkalmas, diamin oxidáz alapú bioszenzort, valamint a putreszcin szelektív meghatározására alkalmas, putreszcin oxidáz alapú bioszenzort fejlesztettünk ki. 
Az NKTH „Magyar-Cseh kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés 
2009 – 2010” által támogatott „Enzimek alkalmazási lehetőségeinek kiterjesztése gyors élelmiszer-biztonsági vizsgálatokhoz” című projektje (CZ-11/08) keretében kidolgoztunk egy az élelmiszerek széles körében alkalmazható, a biogén amin tartalom meghatározására alkalmas bioszenzoros módszert, emellett kifejlesztettünk egy adenin bioszenzort, továbbá szulfit oxidáz alapú szenzor létrehozására célzó kísérleteket folytattunk. Az adenin deamináz alapú 
bioszenzor a biológiai folyadékokban, illetve egyes élelmiszerekben: 
(pl. teában, kávéban) megtalálható, a purinvázas vegyületek bomlástermékeként keletkező adenin mérésére alkalmazható. Diamin oxidáz alapú, a biogén aminok mennyiségét mérő szenzorral különféle nem fermentált élelmiszerek minőségének, frissességének gyors ellenőrizése válik lehetővé.

Jelenleg milyen projekten/projekteken dolgozol

Glicerin oxidáz alapú bioszenzor fejlesztése, glicerin oxidáz izolálása Botrytis allii és 
Aspergillus japonicus gombákból Glutamát oxidáz alapú bioszenzor fejlesztése élelmiszerek glutaminsav tartalmának meghatározására

Milyen tudományágban fordulhatnak hozzád az érdeklődők

Bioszenzorok, enzimszenzorok

Milyen hazai és nemzetközi pályázatokban vettél részt (OTKA, ÚSZT, CIP, FP7 stb.)

TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0008 
 
Élelmiszerek és sportélelmiszerek újszerű nyomonkövetési rendszerei, eredetvédelme és a biztonságosságuk garantálása analitikai, sport- és táplálkozás-élettani vizsgálatok révén
 
RET 09/2005. „Fogyasztóközpontú, komplex nyomonkövetési rendszerek, új élelmiszerbiztonsági paraméterek és eszközök újszerű info-kommunikációs rendszerrel" 
keretében belül „Biogén aminok szelektív analízisére alkalmas bioszenzorok fejlesztése”: 
összes biogén amin tartalom meghatározására alkalmas, diamin oxidáz alapú bioszenzor, a 
putreszcin szelektív meghatározására alkalmas, putreszcin oxidáz alapú bioszenzor.
 
Az NKTH „Magyar-Cseh kétoldalú kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés
2009 – 2010” által támogatott „Enzimek alkalmazási lehetőségeinek kiterjesztése gyors 
élelmiszer-biztonsági vizsgálatokhoz” című projektje (CZ-11/08).


Megosztás