Felsőoktatási Intézmény | Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kar |
---|---|
Projektgazda Neve | Eszterházy Károly Főiskola Élelmiszertudományi Intézet/Egerfood |
Projektgazda Címe | Eszterházy Károly Főiskola: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. |
Projektgazda Weboldala | www.ektf.hu/ret |
Kapcsolattartó Neve | Dr. Kiss Attila főigazgató, intézetigazgató |
Kapcsolattartó Telefonszáma | Tel.: +36-36-520-400/4267 Fax: +36-36-523-464 |
Kapcsolattartó Email Címe | egerfood@ektf.hu |
Tudományágak |
---|
Egyéb természettudományok |
A tudásközpont a nagymúltú Eszterházy Károly Főiskola keretén belül működik. A főiskola és az Egerfood tudásközpont koordinálja az Egerfood Élelmiszerbiztonsági és Technológiafejlesztési Klasztert is. Az Egerfood professzionális kutató-, és szolgáltató központként működik az alábbi területeken: élelmiszertudomány, élelmiszerbiztonság, technológiafejlesztés, bioanalitika. Az eredmények közül kiemelkedik a megvalósított 15 szabadalom, 22 know-how, 27 technológiatranszfer és 37 technológiai újítás. Az Egerfood 35 különböző kutatási programot indított.
Dr. Kiss Attila főigazgató, intézetigazgató
Dr. Naár Zoltán tanszékvezető
Dr. Pál Károly tudományos munkatárs
Szén Orsolya kutatási asszisztens
2005-ben alakult a főiskola keretén belül az Egerfood. Élemiszerbiztonsági, technológia-, termékfejlesztési (funkcionális élelmiszer) K+F területen működik.
A molekuláris biológiai laboratóriumban elsősorban DNS-alapú technikák alkalmazásával folyik a kutatás. Eredetvédelemhez (húskészítmények összetevőinek ellenőrzése), élelmiszer-biztonsághoz (toxingének azonosítása gabonaféléket fertőző penészgombákban), egészséges élelmiszerek előállításához (tejsav baktériumok vizsgálata) kapcsolódó kísérletek során értünk el eddig jelentősebb eredményeket.
Kutatási együttműködés:
Palacky Egyetem, Olmütz (Csehország)
Bay Zoltán Intézet, Szeged
Vállalkozói megbízás:
HESI Heves megyei Sütő- és Édesipari Kft.
Fish and Food Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft.
Detki Keksz Kft.
Új Champignons Kft.
Y-Food Kft.
Kutatási együttműködés:
Palacky Egyetem, Olmütz (Csehország)
Bay Zoltán Intézet, Szeged
Vállalkozói megbízás:
HESI Heves megyei Sütő- és Édesipari Kft.
Fish and Food Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft.
Detki Keksz Kft.
Új Champignons Kft.
Y-Food Kft.
FP7: KBBE.2013.2.3-02: Network for the transfer of knowledge on traditional foods to SMEs.
FP7: KBBE.2013.2.2-02: Future Horizon for Nutrition
Tejsav baktériumok azonosítása molekuláris módszerekkel, antibiotikum rezisztenciájuk feltérképezése, probiotikus sajátosságainak megismerése.
A tejsav baktériumok régóta ismertek élettanilag előnyös hatásaikról, amely miatt egyes törzsek kiérdemelték a „probiotikus” jelzőt. Célunk olyan új, előnyös élettani hatásokkal rendelkező törzsek izolálása és azonosítása, amelyek a későbbiekben felhasználhatóak (probiotikus) élelmiszerek előállítására.
Az új baktériumokat élelmiszerből tenyésztjük ki, szelektív táptalajon izoláljuk, majd a tiszta tenyészetekből kivonjuk a DNS-t. Ezt követően a DNS alapján azonosítjuk az izolátumokat, majd megvizsgáljuk emésztőnedvekkel (gyomorsav, epe) szembeni ellenálló képességüket, illetve antibiotikumokkal szemben mutatott rezisztenciájuk mértékét. Ezután indulnak meg az élelmiszer-mátrixokkal végzett kísérletek.
Elsősorban a tejipar számára használhatóak a munka eredményei az általunk izolált baktériumokat tartalmazó tejtermékek formájában, mivel hagyományosan a savanyított tejtermékekben találhatóak legnagyobb számban a tejsav baktériumok, illetve a fogyasztók is ebben a formában fogadják el legnagyobb mértékben a mikrobákkal dúsított élelmiszereket.
Az általunk termelésbe bevonandó baktériumok korábban nem voltak használatban, ezáltal újdonságot jelentenek a tejtermékek piacán.
Elsősorban tejipari, de akár más élelmiszergyártó cégek tudják majd felhasználni az eredményeinket, illetve az általunk izolált baktériumokat étrend-kiegészítők, probiotikus funkcionális élelmiszerek, egyéb fermentált élelmiszerek előállítása céljából.
Egészséges élelmiszerek előállítása a célunk, amelyeken keresztül hozzájárulhatunk a magyar népesség egészségi állapotának javításához.