A választás rajtad múlik! Tekintsd meg a vidéki felsőoktatás innovációs teljesítményét és válaszd ki a neked tetsző műszaki- és természettudományos életpályát!

Tejsav baktériumok azonosítása molekuláris módszerekkel

 

Eszterházy Károly Főiskola

Természettudományi Kar



A projekt adatai

Felsőoktatási IntézményEszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kar
Projektgazda NeveEszterházy Károly Főiskola Élelmiszertudományi Intézet/Egerfood
Projektgazda CímeEszterházy Károly Főiskola: 3300 Eger, Eszterházy tér 1.
Projektgazda Weboldalawww.ektf.hu/ret
Kapcsolattartó NeveDr. Kiss Attila főigazgató, intézetigazgató
Kapcsolattartó TelefonszámaTel.: +36-36-520-400/4267 Fax: +36-36-523-464
Kapcsolattartó Email Címeegerfood@ektf.hu
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Tudományágak
Egyéb természettudományok

Projektgazda bemutatása

A tudásközpont a nagymúltú Eszterházy Károly Főiskola keretén belül működik. A főiskola és az Egerfood tudásközpont koordinálja az Egerfood Élelmiszerbiztonsági és Technológiafejlesztési Klasztert is. Az Egerfood professzionális kutató-, és szolgáltató központként működik az alábbi területeken: élelmiszertudomány, élelmiszerbiztonság, technológiafejlesztés, bioanalitika. Az eredmények közül kiemelkedik a megvalósított 15 szabadalom, 22 know-how, 27 technológiatranszfer és 37 technológiai újítás. Az Egerfood 35 különböző kutatási programot indított.

Kik vettek részt a projekt létrehozásában?

Dr. Kiss Attila főigazgató, intézetigazgató

Dr. Naár Zoltán tanszékvezető

Dr. Pál Károly tudományos munkatárs

Szén Orsolya kutatási asszisztens

Mióta és milyen tudományos tevékenységet folytat a projektgazda?

2005-ben alakult a főiskola keretén belül az Egerfood. Élemiszerbiztonsági, technológia-, termékfejlesztési (funkcionális élelmiszer) K+F területen működik.

A molekuláris biológiai laboratóriumban elsősorban DNS-alapú technikák alkalmazásával folyik a kutatás. Eredetvédelemhez (húskészítmények összetevőinek ellenőrzése), élelmiszer-biztonsághoz (toxingének azonosítása gabonaféléket fertőző penészgombákban), egészséges élelmiszerek előállításához (tejsav baktériumok vizsgálata) kapcsolódó kísérletek során értünk el eddig jelentősebb eredményeket.

Jelenleg milyen szakmai együttműködésekkel rendelkeznek hazai és nemzetközi vonatkozásban (kutatási tevékenység, vállalkozói megbízás)?

Kutatási együttműködés:

Palacky Egyetem, Olmütz (Csehország)

Bay Zoltán Intézet, Szeged

 

 

Vállalkozói megbízás:

HESI Heves megyei Sütő- és Édesipari Kft.

Fish and Food Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft.

Detki Keksz Kft.

Új Champignons Kft.

Y-Food Kft.

Milyen nemzetközi pályázatokban vettetek részt (FP7, CIP stb.)?

Kutatási együttműködés:

Palacky Egyetem, Olmütz (Csehország)

Bay Zoltán Intézet, Szeged

 

 

Vállalkozói megbízás:

HESI Heves megyei Sütő- és Édesipari Kft.

Fish and Food Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft.

Detki Keksz Kft.

Új Champignons Kft.

Y-Food Kft.

FP7: KBBE.2013.2.3-02: Network for the transfer of knowledge on traditional foods to SMEs.

 

FP7: KBBE.2013.2.2-02: Future Horizon for Nutrition

A projekt bemutatása

Tejsav baktériumok azonosítása molekuláris módszerekkel, antibiotikum rezisztenciájuk feltérképezése, probiotikus sajátosságainak megismerése.

A projekt célja

A tejsav baktériumok régóta ismertek élettanilag előnyös hatásaikról, amely miatt egyes törzsek kiérdemelték a „probiotikus” jelzőt. Célunk olyan új, előnyös élettani hatásokkal rendelkező törzsek izolálása és azonosítása, amelyek a későbbiekben felhasználhatóak (probiotikus) élelmiszerek előállítására.

A projekt megvalósításának szakmai tartalma

Az új baktériumokat élelmiszerből tenyésztjük ki, szelektív táptalajon izoláljuk, majd a tiszta tenyészetekből kivonjuk a DNS-t. Ezt követően a DNS alapján azonosítjuk az izolátumokat, majd megvizsgáljuk emésztőnedvekkel (gyomorsav, epe) szembeni ellenálló képességüket, illetve antibiotikumokkal szemben mutatott rezisztenciájuk mértékét. Ezután indulnak meg az élelmiszer-mátrixokkal végzett kísérletek.

A fejlesztés során milyen prototípus/ termék/ technológia/ szolgáltatás jön létre?

Elsősorban a tejipar számára használhatóak a munka eredményei az általunk izolált baktériumokat tartalmazó tejtermékek formájában, mivel hagyományosan a savanyított tejtermékekben találhatóak legnagyobb számban a tejsav baktériumok, illetve a fogyasztók is ebben a formában fogadják el legnagyobb mértékben a mikrobákkal dúsított élelmiszereket.

A létrejövő termék/technológia milyen műszaki –tudományos újdonsággal bír?

Az általunk termelésbe bevonandó baktériumok korábban nem voltak használatban, ezáltal újdonságot jelentenek a tejtermékek piacán.

A létrejövő termék/technológia hasznosítása és üzleti modellje?

Elsősorban tejipari, de akár más élelmiszergyártó cégek tudják majd felhasználni az eredményeinket, illetve az általunk izolált baktériumokat étrend-kiegészítők, probiotikus funkcionális élelmiszerek, egyéb fermentált élelmiszerek előállítása céljából.

Miért lesz hasznos a társadalom számára?

Egészséges élelmiszerek előállítása a célunk, amelyeken keresztül hozzájárulhatunk a magyar népesség egészségi állapotának javításához.



Megosztás