A választás rajtad múlik! Tekintsd meg a vidéki felsőoktatás innovációs teljesítményét és válaszd ki a neked tetsző műszaki- és természettudományos életpályát!

Fagyasztva szárítás

 

Nyíregyházi Főiskola

Műszaki és Mezőgazdasági Kar



A projekt adatai

Felsőoktatási IntézményNyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Kar
Projektgazda NeveDr. Antal Tamás
Projektgazda Címe4400 Nyíregyháza, Sóstói u. 31/b.
Kapcsolattartó NeveProf. Dr. Kerekes Benedek
Kapcsolattartó Telefonszáma06/42 599-400/2406
Kapcsolattartó Mobilszáma06/30-8311694
Kapcsolattartó Email Címeantalt@nyf.hu

Projektgazda bemutatása

Dr. Antal Tamás, 35 éves, mezőgazdasági gépészmérnök. Tudományos fokozatát 2010-ben szerezte a Debreceni Egyetemen. Kutatási területe: zöldségek és gyümölcsök fagyasztva szárítása, a szárítási időt csökkentő műszaki és technológiai megoldások, modellezés.

Kik vettek részt a projekt létrehozásában?

Prof. Dr. Kerekes Benedek

Dr. Antal Tamás

Mióta és milyen tudományos tevékenységet folytat a projektgazda?

12 éve, élelmiszer-tartósítás.

Jelenleg milyen szakmai együttműködésekkel rendelkeznek hazai és nemzetközi vonatkozásban (kutatási tevékenység, vállalkozói megbízás)?

Lengyelország, Wroclawi Egyetem,Élettudományok Kar, Dr. habil Adam Figiel, közös élelmiszeripari kutatások.

Malájzia, Taylor’s Egyetem, Dr. Chong Chien Hwa, közös kutatások illóolaj-tartósítással kapcsolatban.

 

Milyen nemzetközi pályázatokban vettetek részt (FP7, CIP stb.)?

HURO, Magyarország-Románia határon átnyúló együttműködés keretében megvalósuló tananyagfejlesztés és gazdaképzés.

TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0018„ Ágazati együttműködés a hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés és megújuló energia képzési rendszerének fejlesztése érdekében”

TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt.

A projekt bemutatása

Fagyasztva szárítás üzemeltetési idejének csökkentését célzó technológiai és műszaki megoldások.

A projekt célja

Különböző előkezelő módszerek (só-, cukoroldat, blansírozás. lúgosvíz, gyorsfagyasztás) és ún. kombinált szárítási eljárások alkalmazásával a végtermék minőségének értékcsökkenése nélkül olcsóbb szárítmányt kapjunk, a klasszikus liofilizáláshoz hasonlítva.

A fejlesztés során milyen prototípus/ termék/ technológia/ szolgáltatás jön létre?

Olyan liofilizált vagy a liofilizáláshoz hasonló módszerrel dehidrált végtermék, mely kiváló beltartalmi, texturális, rehidrációs jellemzőkkel bír.

A létrejövő termék/technológia milyen műszaki –tudományos újdonsággal bír?

Magyarországon egyedülálló, eddig még senki sem foglalkozott ezzel.

A létrejövő termék/technológia hasznosítása és üzleti modellje?

Gyártmányfejlesztést követően a késztermék piacra jutása.

Miért lesz hasznos a társadalom számára?

Egészséges táplálkozás, funkcionális élelmiszer.



Megosztás