Felsőoktatási Intézmény | Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kar |
---|---|
Projektgazda Neve | Kecskeméti Főiskola |
Kapcsolattartó Neve | Hüvely Attila |
Kapcsolattartó Email Címe | vizsgalolabor@kfk.kefo.hu |
Tudományágak |
---|
TERMÉSZETTUDOMÁNYOK |
Iparágak |
---|
Zöldségféle, dinnye, gyökér-, gumósnövény termesztése |
A Dél-alföldi régióban az arzénnal szennyezett kútvíz, ivóvíz és öntözővíz problémája az 1980-as évek elejétől ismert. A probléma nem csak a térségben élő emberek ivóvíz ellátását érinti hanem a hazai zöldségtermesztést is, hiszen a hazai zöldség kb 80%-a az arzénes vízzel érintkezett Dél-alföldi régióból származik.
Vagyis mind a hajtatásban mind a szabadföldi körülmények között termesztett zöldségféléink érintkezhetnek arzénnal szennyezett vízzel.
A munkánk társadalmi lényege, társadalmi célja, hogy próbáljuk a magyar lakosság arzén terhelését csökkenteni olyan tekintetben is, hogy ne csak az ivóvízzel hanem az élelmiszerekkel felvett arzéntartalom mennyiségét is csökkenthessük, illetve felhívjuk a figyelmet arra hogy az arzénes öntözővíz felhasználással termesztett zöldség növények esetében megnőhet és jelentős lehet a zöldségek arzén tartalma.
A vizsgálatba a paprika, paradicsom, saláta, karalábé, vöröshagyma, sárgarépa növények tartoznak.
Azt szeretnénk meghatározni, hogy ezen zöldségfajták mely növényi részekben milyen mértékben veszik fel az arzént, talajos és talajnélküli körülmények között.
Tenyészkertből a fóliasátrakból, a növény illetve talajminták a laboratóriumba érkeznek itt történik a minták szárítása, homogenizálása. Az ICP technikával végezzük az arzéntartalom meghatározását az eredmények feldolgozása után tudományos kutatási eredményeket közlünk különféle fórumokon.
Az eredmények azt igazolják, hogy ha a hidrokulturában a normál foszfor szintet megemeljük két vagy háromszorosára az jelentősen mérsékli a növények arzén felvételét.