A választás rajtad múlik! Tekintsd meg a vidéki felsőoktatás innovációs teljesítményét és válaszd ki a neked tetsző műszaki- és természettudományos életpályát!

CLIMATE PROJEKT

 

Nyugat-magyarországi Egyetem

Geoinformatikai KarA projekt adatai

Felsőoktatási IntézményNyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar

Bemutató videó

A projekt bemutatása

A klimatikus előrejelző modellek működését még ma is döntően élettelen környezeti paraméterek határozzák meg, és a szükségesnél pontatlanabb információk állnak rendelkezésre. Az élő rendszerekre általánosan jellemző, hogy késleltetve válaszolnak az éghajlat változásra. így fontos, hogy a környezet paramétereket vizsgálva állítsanak elő klimatikus változásokat előrejelző modelleket.  Hogy a várható hatásokat számszerűsíteni tudják, ahhoz tudni kell, hogy mekkora mértékű és milyen klímaváltozás várható a XXI. sz végéig.

A projekt célja

A projekt célja az előre jelzett klímaváltozás hatásainak elemzése, és megfelelő stratégiai lépések kidolgozása a mező- és erdőgazdaság, a rurális térségek vonatkozásában.

A projekt megvalósításának szakmai tartalma

Egy konkrét gyakorlati produktumként a projektnek köszönhetően létrejön majd egy térkép, ami bemutatja majd a várható változásokat és annak hatásait, melynek eredményeként végső soron az érintett szakmák fel is tudnak majd készülni ezekre a változásokra alkalmazkodva azok hatásaihoz.

Mivel az eddig ismereteink alapján az élő rendszerek csak az örökölt tulajdonságaikkal tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, így a kutatás összekapcsolta a genetika és a klímaváltozás témakörét és így robbantak be vele a nemzetközi tudományos életbe hatalmas sikerrel.

A Faipari Mérnöki Kar a projekten belül a fatermék gyártásnak az energia és széndioxid mérlegeit vizsgálja.

A kutatási projekt során teljesen új technológiákkal, mint pl. a folyékony fa előállításával is kísérleteztek, ami lehetővé tenné a faanyagok teljes újszerű feldolgozását.

A Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kar, a szántóföldi növénytermesztés energiamérlegével foglalkozik.

Vizsgálták az ún. precíziós gazdálkodást, melynek célja, hogy úgy hajtsák végre a mezőgazdasági  termelést, hogy közben vizsgálják a talajtulajdonságokat. így a beavatkozásokat hely-specifikusan végzik majd el, az adott terület igényei alapján.

A hosszú távú klímaváltozási hatások a szántóföldi növények esetén azt jelenthetik, hogy évek múltával ugyanazon típusú szántóföldi növény termesztésére vagy esetleg valamilyen más fajtájú növény termesztésére lesz igényMegosztás