A projekt célja
A célpiramis csúcsa
Pályázati programunkban kettő, az Európai
Unió és Magyarország számára is kiemelt fontosságú
húzóágazati területre, az élelmiszerbiztonság
növelésével, illetvebiotechnológiaieljárásokkal
kapcsolatos kutatások megvalósítására koncentrálunk.
Az ezt a lehető legszélesebb körben támogató
szervezetfejlesztési tevékenységekkel kívánunk a
TÁMOP és az ÚSzT vonatkozó céljainak teljesüléséhez
hozzájárulni. Kutatási programunkban felvázoltuk a
szakmai vállalások teljesülése esetén létrejövő innovatív
értékeket, melyek nagyban elősegítik a két stratégiai
fontosságú, kiemelt ágazat esetében megvalósuló érdemi
előrelépéseket. A kutatásaink stratégiai sarokpontjai az
alábbiak:
• A hazai élelmiszeripar számára kitörési pontot
jelentő magas hozzáadott értékű, egészségvédő
hatású, ill. funkcionális élelmiszerek garantált
biztonsági rendszerének kialakítása új
informatikai megoldásokra alapozva.
• Új, korszerű analitikai és molekuláris biológiai
eszközök és módszerek kifejlesztése az
eredetvédelem hiteles érvényesítésére.
• Új élelmiszerbiztonsági és eredetazonosítási
paraméterek kidolgozása.
•Új, garantált biztonságú élelmiszerek
fejlesztésének megalapozása allergénmentes
vagy kiemelkedő beltartalmi mutatójú
élelmiszer alapanyagok kidolgozásával.
A célpiramis középső szintje
A programunk hatékonyan ösztönözni kívánja a
konzorciumi tagoknál folytatott innovatív tevékenységét,
ezáltal is elősegítve a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos
munkahelyteremtést, valamint a legkorszerűbb
nemzetközi kutatás-módszertani tapasztalatok hazai
adaptációját. Ezen cél megvalósulása az alábbi új
kutatási eredmények létrehozásán keresztül állapítható
meg:
• Új szerkezetű és új paraméter-komplexeket
tartalmazó élelmiszerbiztonsági-eredetvédelmi
adatbázis létrehozása, a legkorszerűbb,
közeltéri kommunikáción alapuló lekérdezési
lehetőséggel.
Új algoritmusok, információs •
technológiai megoldások, RFID-
ésDatamátrixtermékazonosítási protokollok
kifejlesztése.
• Új kémiai analitikai és molekuláris biológiai
eljárások kidolgozása, mely révén új
paramétereket kapunk az eredet és az
élelmiszerbiztonság igazolására.
• Az egyedi és új komponensek közötti speciális
összefüggések, illetve a bioaktív komponensek
gyártás-technológiák során bekövetkező
átalakulásai feltárása.
• Az egyedi élelmiszerek eredetvizsgálatára
kidolgozandó ujjlenyomat-rögzítéses módszer
kidolgozása.
• Új hatóanyag kombinációk kialakítása, valamint
a mátrixhatás, a szinergizmus, és a hatóanyagok
biológiai hasznosulása közötti összefüggése
feltárása.
• Új vagy továbbfejlesztett vizsgálati eljárások,
biotechnológiai megoldások jönnek létre az
enzimek kinyerése változatos területein.
• A korábban leírt rendszerekhez nem hasonlatos,
új, egyedi műszerkonstrukciójú bioszenzorok
kifejlesztése 6 meghatározó fontosságú
élelmiszer komponensre.
• A továbbfejlesztett in vitro biológiai-emésztési
és szövettenyésztési kísérleti modellrendszerek
létrehozása a komponensek tényleges élettani
hatása felmérésére.
• Életkorspecifikus funkcionális élelmiszerek
kifejlesztését megalapozó, egyedi
modellvizsgálati rendszereket fejlesztünk ki.
• Az antioxidánsok sportélettani hatása és
felszívódása felméréséhez új módszereket
fejlesztünk ki.
• Gyors, megbízható, nagy pontosságú módszerek
alkalmazására épülő vizsgálati protokoll
jön létre, juh- és kecskeállományok tejei
fehérjeösszetételének, illetve az egyes egyedek
genotípusainak a felmérésére.
• Új és egyedi adatbázist hozunk létre az alacsony
allergenicitású tejet termelő fajtákból és
egyedekből.
• Új, garantált biztonságú kecskebúza génforrások
felderítése és azonosítása, melyek jól
hasznosíthatóak a búza termésbiztonságának és
táplálkozás-élettani tulajdonságainak javítására
• Az egyedi génforrások beltartalmi jellemzőinek
összefüggése abiotikus stressztényezőktől való
függésének növényélettani hátterének feltárása.
• Olyan új molekuláris citogenetikai módszerek,
illetve kromoszóma specifikus molekuláris
markerek jönnek létre, melyek alkalmasak
az Aegilops fajok alkalmazásával előállított
élelmiszerek azonosítására, eredetvédelmére.
• Új búza allergének, genomok és vad allélek
azonosítása, melyek mind az eredetiség
meghatározásában, mind a későbbi nemesítési
munka során alkalmazhatóak.
• Új búza x Aegilops hibridek létrehozása, mely
magas beltartalmi értékű, a szokványosnál
előnyösebb biológiai hatású élelmiszerek
alapanyagaként szolgál.
A pályázatunk közvetlen célja a konzorciumi
tagok működő transznacionális, innovatív kutatói
teamek közreműködésével megvalósuló komplex
kutatási projektek támogatása és kapcsolódó
kutatás menedzsment kapacitások, fejlesztése. Ez
megkönnyíti részvételünket különböző Európai
Unió közösségi pályázatokban, így például a 7.
Kutatási Technológiafejlesztési és Demonstrációs
Keretprogramban (FP7), illetve a Horizon 2020-
ban (FP8). Az EU kutatási keretprogramjai az alábbi
prioritásokat fogalmazzák meg, teljes összhangban a mi
projektünkkel:
•Átfogó, megbízható élelmiszerbiztonsági
rendszerek kidolgozása és működtetése.
• Olyan élelmiszer(ek) és/vagy összetevők
kidolgozása, melyek jótékony hatással vannak
az emberi egészségre, ezáltal az elvárt tápanyag-
összetételre.
• Új vegyületekkel, és azok forrásai feltárása.
•A biológiai hasznosulás mechanizmusai
(abszorpció és aktivitás) kutatása
•Az élelmiszerlánc tényezői szerepe a
funkcionális tulajdonságok befolyásolásában.
A program megvalósítsa során az alábbi EU-
s kutatási felhívásokkal kapcsolatos kutatási
programokban fogunk részt venni:
• FIBEBIOTICS: az immunrendszert és a vastagbél
egészségét támogató élelmi rostok kutatása.
2012.01.01-2016.06.30. (Referenciaszám:
289517)
QUAFETY: fogyasztásra kész ételek •
minőségének és biztonságosságának fokozása:
modellszámításokkal, valamint új technológiák
felhasználásával, amelyek a szennyező, romlást
okozó mikrobák kimutatását és mennyiségük
meghatározását teszik lehetővé. 2012.01.01-
2014.12.31. (Referenciaszám: 289719)
• RECAPT: ígéretes új technológiák fogadtatása
a kereskedők és fogyasztók részéről. Cél:
szorosabb együttműködés az élelmiszer
előállítás minden területén az innovációk
menedzselése céljából. 2011.12.01-2014.11.30.
(Referenciaszám: 289755)
• MAITRE: média tréning élelmiszerkutatással
foglalkozó kutatók részére. 2011.04.01-
2014.03.31. (Referenciaszám: 265873)
• PLEASURE: újszerű élelmiszer-feldolgozási
módszerek alacsony zsír-, só- és cukortartalmú
ételek fejlesztésére. 2012.01.01-2014.12.31.
(Referenciaszám: 289536)
• SOPHY: készételek eltarthatósági idejének,
minőségének és biztonságosságának
előrejelzésére szolgáló szoftver kifejlesztése.
2012.02.01-2015.01.31. (Referenciaszám:
289053)