A választás rajtad múlik! Tekintsd meg a vidéki felsőoktatás innovációs teljesítményét és válaszd ki a neked tetsző műszaki- és természettudományos életpályát!

Dr. Bacsárdi László

 

Nyugat-magyarországi Egyetem

Informatikai és Gazdasági IntézetA portré adatai

Telefonszám06-99-518-639
Email Címbacsardi@inf.nyme.hu
Felsőoktatási IntézményInformatikai és Gazdasági Intézet
Tudományos Tevékenység Felsőoktatási IntézménynélNyugat-magyarországi Egyetem
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Tudományágak
Informatika
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Kapcsolódó projektek
Föld-rendszer projekt
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Képzések
PHD képzés

Eddigi kutatás - fejlesztési tevékenységeid

Alapvető kutatási területei: kvantum informatika és kommunikáció; kvantum kommunikációs algoritmusok alkalmazása űrtávközlésben; információterjedés mobil ad-hoc hálózatokban, információterjedés biológiailag inspirált hálózatokban.

Eddigi publikációid

Egy angol nyelvű könyve és több angol illetve magyar nyelvű könyvfejezete van. Publikált hazai és nemzetközi folyóiratokban, részt vett hazai és nemzetközi konferenciákon. Több mint 30 publikációja van, az aktuális publikációs listája megtalálható az Akadémia Adattárban.

 

2013-as publikációk (2013. január-augusztus között):

Szeile Aliz, Bacsárdi László, Huszák Árpád. „Pozicionálás szenzorhálózatokkal egy naprendszerbeli égitesten”, Űrtan évkönyv 2012., pp. 53-60.

Laszlo Bacsardi. „Quantum Based Solutions for Efficient Communication Networks”, INES 2013, pp. 45-49.

Laszlo Bacsardi. Efficient Quantum Based Space Communications. LAP 2013

Laszlo Bacsardi. „On the way to quantum-based satellite communication”, IEEE Comm. Mag., Vol. 51, No. 8., pp. 50-55.

Laszlo Bacsardi, Dora Banyai, Sandor Imre, „Analyzing communication in quantum based mobile ad hoc networks”, AQIS 2013, pp. 123-124.

Melyek voltak az eddigi legeredményesebb kutatás-fejlesztési projektjeid

Több hazai és nemzetközi projektben is részt vett, több elismerés és díj birtokosa.

Kutatási eredményei mellett a szakmai ismeretek bővítésére és ismeretterjesztésre is hangsúlyt helyezett. Tagja az IEEE-nek (Institute of Electrical and Electronics Engineers), az AIAA-nak (American Institute of Aeronautics and Astronautics), a HTE-nek (Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület), a TÚK-nak (Tudományos Újságírók Klubja) és MANT-nak (Magyar Asztronautikai Társaság). 2003 óta tagja a MANT elnökségének, 2009 óta a szervezet főtitkára. 2012 óta az ENSZ támogatásával működő Space Generation Advisory Council (SGAC) magyarországi képviselője.

A BME-n működő Mobil Távközlési és Kvantumtechnológiák Laboratórium aktív tagja, a BME Nagysebesség Hálózatok Laboratórium Alumni-tagja.

2002 óta a Természet Világa Szerkesztőbizottságának tagja. 2003-2005 között a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Impulzus lapjának főszerkesztőjeként tevékenykedett, 2005-2009 között a BME-n működő Műegyetemi Sajtóklub elnöke volt

Jelenleg milyen projekten/projekteken dolgozol

Több projekt keretében is vizsgálja a kvantum alapú algoritmusok és kvantumkommunikáció gyakorlati alkalmazhatóságának lehetőségét. Egyik lehetséges irány a kvantuminformatikai algoritmusok alkalmazása adatbányászati problémák megoldásához. A kvantummechanikán alapuló informatika lehetővé teszi, hogy a kvantummechanikai elvek sokszínűségét kihasználva olyan eljárásokat alkossunk meg, mint pl. kvantumpárhuzamosság, teleportáció, szupersűrűségű tömörítés. Ugyan kereskedelmi forgalomban még nem kaphatóak PC-szerű kvantumszámítógépek, de az előbb említett eljárások segítségével a jelenleg ismert leghatékonyabb klasszikus megoldásoknál jobb eredményeket kaphatunk. Bár egy működő kvantum alapú adatbázis építésére jelen pillanatban még nincs lehetőség, fontos tartja, hogy megvizsgálja, a kvantum alapú megoldások hogyan használhatóak fel extrém méretű adatokhoz kapcsolódó feldolgozásokban, akár architektúrális, akár algoritmikus szinten.

Milyen tudományágban fordulhatnak hozzád az érdeklődők

Az informatikai területén belül kvantuminformatika, űrtávközlés és ad hoc hálózatok terén áll az érdeklődők rendelkezésére.

Milyen hazai és nemzetközi pályázatokban vettél részt (OTKA, ÚSZT, CIP, FP7 stb.)

Nemzetközi:

FP6 BIONETS (Biologically-Inspired Autonomic Networks and Services)

COST Action FP0804 FORSYS (Forest Management Decision Support Systems)

COST Action MP1006 Fundamental Problems in Quantum Physics

 

Hazai:

TÁMOP- 4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0006, V. alprojekt (A regionális gazdasági fejlődés műszaki-innovációs hátterének fejlesztése)

GOP-1.1.1-11-2012-0092, Biztonságos kvantum kulcsszétosztás megvalósítása hagyományos távközlési optikai hálózaton két egység között

TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV (Föld-rendszer adatok tudományos feldolgozása és az ismeretek társadalmasítása korszerű informatikai eszközök segítségével)Megosztás