A választás rajtad múlik! Tekintsd meg a vidéki felsőoktatás innovációs teljesítményét és válaszd ki a neked tetsző műszaki- és természettudományos életpályát!
 

Kaposvári Egyetem

Állattudományi Kar


Az intézmény adatai

Cím7400 Kaposvár, Guba Sándor utca 40.
Telefon82/505-800, 82/321-250
Honlaphttp://www.atk.ke.hu/

Az intézményen belül országos szinten kiemelkedő tudományos tevékenységek bemutatása: (avagy melyek azok a kutatási területek amelyek a legjellemzőbbek az egyetem tudományos tevékenységére, illetve ezekben elért eddigi eredmények)

OTKA:

- A tápcsatorna fejlődésének vizsgálata egyes anatómiai és emésztés-éllettani paraméterek meghatározásával házinyúlban.

- A tojásösszetétel, a keltethetőség, valamint a kikelő madarak fejlődése és termelése közötti összefüggések in vivo vizsgálata komputer tomográffal kettőshasznosítású tyúk genotípusokban.

GAK:

- A nyúltenyésztés fejlesztése, figyelemmel az állati közérzetre, a környezetterhelésre, az élelmiszerbiztonságra, és a termékskála bővítésére.

- Minőségi vadhúselőállítás technológiáinak fejlesztése, különös tekintettel az ökológiai gazdálkodás lehetőségeire.

- A tojáshéj szilárdság javítása környezetkímélő takarmányozással intenzív tojóhibrideknél.

-  Piacképes egészségvédő halászati termékek gyártmányfejlesztésére irányuló kutatások tavi és intenzíven nevelt halfajok felhasználásával.

- Gabonanövények tápanyagellátásának tartamkísérletekre, szaktanácsadási rendszerre alapozott optimalizálása és innovációja.

- Az intenzív növendéknevelés hatása a laktációs termelésre az awassi tejhasznú juhfajta esetében.

GVOP:

- Hal tumormodellek

- Biotechnológiai és a legkorszerűbb populációgenetikai módszerek használata házinyúl nemesítésében.

- Mozgásszervi biotechnológia bevezetése Magyarországon. Porckárosodás kezelése autológ porcsejt beültetés segítségével.

Európai Unió által finanszírozott kutatások:

- A Dráva, mint határfolyó menti területek biodiverzításának fenntartását biztosító természetvédelmi kapcsolatok kiépítése, a monitorozási kapcsolatok átadása az Európai Ökológiai Hálózat fejlesztése érdekében.

Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok:

- Nagy hozzáadott értékű, egészséges táplálkozást szolgáló, környezetkímélő állattenyésztési termékek előállításának fejlesztése.

- Állatnemesítési programok hatékonyságának javítása.

-  Piaci versenyképesség növelése a marhahús vertikumban.

-  A magyar tojóhibrid-tenyésztés versenyképességének javítása új vonalak és csúcstechnológiára alapozott szelekciós módszerek fejlesztésével

- A nyúltenyésztés fejlesztése, különös tekintettel az egészséges élelmiszerelőállításra, az állatjólétre és az élelmiszerbiztonságra.Megosztás