A választás rajtad múlik! Tekintsd meg a vidéki felsőoktatás innovációs teljesítményét és válaszd ki a neked tetsző műszaki- és természettudományos életpályát!

Enzimalapú amperometriás bioszenzor kifejlesztése

 

Eszterházy Károly Főiskola

Természettudományi Kar



A projekt adatai

Felsőoktatási IntézményEszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kar
Projektgazda NeveEszterházy Károly Főiskola Élelmiszertudományi Intézet/Egerfood
Projektgazda CímeEszterházy Károly Főiskola: 3300 Eger, Eszterházy tér 1.
Projektgazda Weboldalawww.ektf.hu
Kapcsolattartó NeveDr. Kiss Attila főigazgató, intézetigazgató
Kapcsolattartó TelefonszámaTel.: +36-36-520-400/4267 Fax: +36-36-523-464
Kapcsolattartó Email Címeegerfood@ektf.hu
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Iparágak
Egyéb természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Kapcsolódó portrék
Csiffáry Gábor

Projektgazda bemutatása

A tudásközpont a nagymúltú Eszterházy Károly Főiskola keretén belül működik. A főiskola és az Egerfood tudásközpont koordinálja az Egerfood Élelmiszerbiztonsági és Technológiafejlesztési Klasztert is. Az Egerfood professzionális kutató-, és szolgáltató központként működik az alábbi területeken: élelmiszertudomány, élelmiszerbiztonság, technológiafejlesztés, bioanalitika.  Az eredmények közül kiemelkedik a megvalósított 15 szabadalom, 22 know-how, 27 technológiatranszfer és 37 technológiai újítás. Az Egerfood 35 különböző kutatási programot indított. 

Kik vettek részt a projekt létrehozásában?

Dr. Kiss Attila főigazgató, intézetigazgató

Csiffáry Gábor tudományos segédmunkatárs

Fűtő Péter tudományos segédmunkatárs

Adányiné Dr. Kisbocskói Nóra főosztályvezető (KÉKI, Budapest)

Mióta és milyen tudományos tevékenységet folytat a projektgazda?

2005-ben alakult a főiskola keretén belül az Egerfood. Élemiszerbiztonsági, technológia-, termékfejlesztési (funkcionális élelmiszer) K+F területen működik.

A Bioszenzor Fejlesztő Laboratóriumban új, innovatív bioanalitikai eljárások kidolgozása történik élelmiszerkomponensek-, vagy szennyezőanyagok kimutatására (pl. toxinok, peszticidek, c-vitamin, tejsav, biogén aminok).

Jelenleg milyen szakmai együttműködésekkel rendelkeznek hazai és nemzetközi vonatkozásban (kutatási tevékenység, vállalkozói megbízás)?

Kutatási együttműködés:

Palacky Egyetem, Olmütz (Csehország)

Bay Zoltán Intézet, Szeged

 

 

Vállalkozói megbízás:

HESI Heves megyei Sütő- és Édesipari Kft.

Fish and Food Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft.

Detki Keksz Kft.

Új Champignons Kft.

Y-Food Kft.

Milyen nemzetközi pályázatokban vettetek részt (FP7, CIP stb.)?

FP7: KBBE.2013.2.3-02: Network for the transfer of knowledge on traditional foods to SMEs.

 

FP7: KBBE.2013.2.2-02: Future Horizon for Nutrition 

A projekt bemutatása

L-aszkorbinsav meghatározása aszkorbát oxidáz enzim módosított szitanyomott szén elektródokkal, amperometriás detektálással

A projekt célja

Élelmiszerminták c-vitamin tartalmának vizsgálatára alkalmas enzimalapú amperometriás bioszenzor kifejlesztése

  • mérési paraméterek optimalizálása (áramlási sebesség, polarizáló feszültség, puffer pH)
  • megfelelő mintaelőkészítés kidolgozása
  • L-aszkorbinsav kalibráció felvétele, kimutatási határ, lineáris méréstartomány meghatározása

élelmiszerminták vizsgálata (gyümölcslevek, pezsgőtabletta, bor)

A projekt megvalósításának szakmai tartalma

Cél:

  • Élelmiszerminták c-vitamin tartalmának vizsgálatára alkalmas enzimalapú amperometriás bioszenzor kifejlesztése

Módszer:

  • módszerfejlesztés: áramló rendszerben, szitanyomott elektródokkal, amperometriás detektálással működő enzimalapú mérőrendszer fejlesztés

Tevékenység:

  • mérési paraméterek optimalizálása (áramlási sebesség, polarizáló feszültség, puffer pH)
  • megfelelő mintaelőkészítés kidolgozása
  • L-aszkorbinsav kalibráció felvétele, kimutatási határ, lineáris méréstartomány meghatározása

élelmiszerminták vizsgálata (gyümölcslevek, pezsgőtabletta, bor)

Eredmény:

  • jól reprodukálható, érzékeny, szelektív mérési módszer kifejlesztése, mely alkalmas élelmiszerminták c-vitamin tartalmának meghatározására, adaptálható élelmiszerbiztonsági, élelmiszer monitoring feladatok elvégzésére

A fejlesztés során milyen prototípus/ termék/ technológia/ szolgáltatás jön létre?

Élelmiszeripari, élelmiszerbiztonsági használatra adaptálható bioanalitikai eszközt fejlesztünk. A manapság egyre inkább előtérbe kerülő miniatürizálást, hordozhatóvá tételt, a kisméretű szitanyomott elektródok használatával kívánjuk megalapozni. 

A létrejövő termék/technológia milyen műszaki –tudományos újdonsággal bír?

Gyors, érzékeny, szelektív bioanalitikai eljárás, mely egyszerű mintaelőkészítést igényel. A bioszenzorok kiváló alterntívát képeznek a bonyolult, drága és időigényes nagyműszeres analitikai eljárásokkal szemben.

A létrejövő termék/technológia hasznosítása és üzleti modellje?

A hordozahtó, miniatürizált szenzorok jelentik a jövő fejlesztési irányát. Az általunk kifejlesztett mérési módszerekkel párosítvan hordozható szenzorok fejlesztésével létező piaci űrt fedhetnek le az élelmiszeriparban, ill. az élelmiszerbiztonság területén.

Miért lesz hasznos a társadalom számára?

Napjainkban, sajnálatos élelmiszeripari botrányoknak is köszönhetően, mindinkább előtérbe kerül az élelmiszerbiztonság kérdése. A gyors, egyszerű olcsó, érzékeny, szelektív élelmiszeranalitikai megoldások elterjedése jelentősen segítheti a lakosság biztonságos, jó minőségű élelmniszerrel történő ellátását. A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar  külpiaci lehetőségeit is javíthatja a hatékony eredetvédelem és minőségellenőrzés.



Megosztás