Felsőoktatási Intézmény | Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kar |
---|---|
Projektgazda Neve | Eszterházy Károly Főiskola Élelmiszertudományi Intézet/Egerfood |
Projektgazda Címe | Eszterházy Károly Főiskola: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. |
Projektgazda Weboldala | www.ektf.hu |
Kapcsolattartó Neve | Dr. Kiss Attila főigazgató, intézetigazgató |
Kapcsolattartó Telefonszáma | Tel.: +36-36-520-400/4267 Fax: +36-36-523-464 |
Kapcsolattartó Email Címe | egerfood@ektf.hu |
Iparágak |
---|
Egyéb természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés |
Kapcsolódó portrék |
---|
Csiffáry Gábor |
A tudásközpont a nagymúltú Eszterházy Károly Főiskola keretén belül működik. A főiskola és az Egerfood tudásközpont koordinálja az Egerfood Élelmiszerbiztonsági és Technológiafejlesztési Klasztert is. Az Egerfood professzionális kutató-, és szolgáltató központként működik az alábbi területeken: élelmiszertudomány, élelmiszerbiztonság, technológiafejlesztés, bioanalitika. Az eredmények közül kiemelkedik a megvalósított 15 szabadalom, 22 know-how, 27 technológiatranszfer és 37 technológiai újítás. Az Egerfood 35 különböző kutatási programot indított.
Dr. Kiss Attila főigazgató, intézetigazgató
Csiffáry Gábor tudományos segédmunkatárs
Fűtő Péter tudományos segédmunkatárs
Adányiné Dr. Kisbocskói Nóra főosztályvezető (KÉKI, Budapest)
2005-ben alakult a főiskola keretén belül az Egerfood. Élemiszerbiztonsági, technológia-, termékfejlesztési (funkcionális élelmiszer) K+F területen működik.
A Bioszenzor Fejlesztő Laboratóriumban új, innovatív bioanalitikai eljárások kidolgozása történik élelmiszerkomponensek-, vagy szennyezőanyagok kimutatására (pl. toxinok, peszticidek, c-vitamin, tejsav, biogén aminok).
Kutatási együttműködés:
Palacky Egyetem, Olmütz (Csehország)
Bay Zoltán Intézet, Szeged
Vállalkozói megbízás:
HESI Heves megyei Sütő- és Édesipari Kft.
Fish and Food Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft.
Detki Keksz Kft.
Új Champignons Kft.
Y-Food Kft.
FP7: KBBE.2013.2.3-02: Network for the transfer of knowledge on traditional foods to SMEs.
FP7: KBBE.2013.2.2-02: Future Horizon for Nutrition
L-aszkorbinsav meghatározása aszkorbát oxidáz enzim módosított szitanyomott szén elektródokkal, amperometriás detektálással
Élelmiszerminták c-vitamin tartalmának vizsgálatára alkalmas enzimalapú amperometriás bioszenzor kifejlesztése
élelmiszerminták vizsgálata (gyümölcslevek, pezsgőtabletta, bor)
Cél:
Módszer:
Tevékenység:
élelmiszerminták vizsgálata (gyümölcslevek, pezsgőtabletta, bor)
Eredmény:
Élelmiszeripari, élelmiszerbiztonsági használatra adaptálható bioanalitikai eszközt fejlesztünk. A manapság egyre inkább előtérbe kerülő miniatürizálást, hordozhatóvá tételt, a kisméretű szitanyomott elektródok használatával kívánjuk megalapozni.
Gyors, érzékeny, szelektív bioanalitikai eljárás, mely egyszerű mintaelőkészítést igényel. A bioszenzorok kiváló alterntívát képeznek a bonyolult, drága és időigényes nagyműszeres analitikai eljárásokkal szemben.
A hordozahtó, miniatürizált szenzorok jelentik a jövő fejlesztési irányát. Az általunk kifejlesztett mérési módszerekkel párosítvan hordozható szenzorok fejlesztésével létező piaci űrt fedhetnek le az élelmiszeriparban, ill. az élelmiszerbiztonság területén.
Napjainkban, sajnálatos élelmiszeripari botrányoknak is köszönhetően, mindinkább előtérbe kerül az élelmiszerbiztonság kérdése. A gyors, egyszerű olcsó, érzékeny, szelektív élelmiszeranalitikai megoldások elterjedése jelentősen segítheti a lakosság biztonságos, jó minőségű élelmniszerrel történő ellátását. A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar külpiaci lehetőségeit is javíthatja a hatékony eredetvédelem és minőségellenőrzés.